joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Grochówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i sycąca a zarazem rozgrzewająca zupa na nadchodzące mroźne dni.

Grochówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka

 

  • 50dag groszku łuskanego połówki
  • 30 dag kości wieprzowej
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka przyprawy do fasoli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania:

Grochówka
Groszek dokładnie przepłukać. Wsypać do garnka, dodać kości i zalać 2,5l wody. Gotować ok 1 godzinę, usuwając powstające na powierzchni szumowiny. W tym czasie obrać i pokroić ziemniaki w kostkę. Na oleju przesmażyć połowę boczku pokrojonego w kosteczkę i cebulę. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po godzinie gotowania, wyjąć kości, dodać do groszku ziemniaki, cebulkę przesmażoną z boczkiem oraz starte na tarce warzywa. Przyprawić do smaku i gotować jeszcze ok pół godziny, do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Resztę boczku pokroić w cienkie paseczki i dokładnie wysmażyć na suchej patelni aby były chrupiące. Pod koniec gotowania dodać do zupy, majeranek i natkę. Zupę podawać z chrupiącym bekonem oraz prażoną cebulką.
Grochówka
Do garnka przekładamy kości, opłukany groszek i zalewamy wodą. Gotujemy godzinę
Grochówka
Na łyżce oleju smażymy cebulkę z połową boczku
Grochówka
Do gotujacego się grochy dodajemy cebulkę, boczek, przyprawy i warzywa
Grochówka
Resztę boczku kroimy w cienkie plasterki i smażymy na suchej patelni