motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Grochówka na smażonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosta w przygotowaniu zupa grochowa

Grochówka na smażonym boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka na smażonym boczku

 

Sposób przygotowania:

Grochówka na smażonym boczku
Groch pukamy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Jak woda będzie się gotować dajemy groch, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Boczek kroimy w słupki i smażymy na rozgrzanym smalcu. Do boczku dodajemy startą marchewkę i pokrojoną cebulkę. Smażymy, aby cebulka się zarumieniła. Wszystko to dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Grochówka na smażonym boczku
Groch dokładnie opukujemy a w tym czasie stawiamy garnek z wodą
Grochówka na smażonym boczku
Do gotującej wody dajemy groch i przyprawy
Grochówka na smażonym boczku
Boczek kroimy w słupki i smażymy na smalcu
Grochówka na smażonym boczku
Do boczku dodajemy startą marchewkę i pokrojoną cebulkę

Tagi:

groch