klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Grochówka na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, bardzo tradycyjne i pożywne. Palce lizać :)

Grochówka na wędzonce

Składniki:

Grochówka na wędzonce

  • 0,4 - 0,5 kg kości wędzone, golonka wędzona lub żeberka wędzone
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/5 korzenia selera
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 400 g grochu żółtego całego lub połówki nasion
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata lub 1,5 łyżki majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 garście klusek typu „zacierka” (można dodać jeśli się lubi gęstszą zupę)

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonce

Wstawić wodę do garnka (10 litrowego) i wrzucić wędzonkę do gotowania równocześnie wrzucić przyprawy (pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe) gotować na małym ogniu około 50 min. po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz boczek też skrojony w kostkę, gotować to jakieś 20 min. Następnie wrzucić groch (gotować jakieś 20 min) sprawdzając jego miękkość (choć najprawdopodobniej rozpadnie sie przy gotowaniu na "piasek"). Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach odstawić to na ostatnie 10-15 minut gotowania w garnku i wtedy też można wsypać zacierkę i wymieszać żeby nie przywarła do dna garnka. Wyłączyć, można obrać kości z mięsa i zmieszać z zupą. Gotowe :)