Strona główna Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Grochowe « poprzedni | następny »
klaudi76 - Przepis na: Grochówka na wędzonce offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 39
Grochówka na wędzonce
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Smaczne, bardzo tradycyjne i pożywne. Palce lizać :)


trudność: średne
czas:

Grochówka na wędzonce - SKŁADNIKI:

  • 0,4 - 0,5 kg kości wędzone, golonka wędzona lub żeberka wędzone
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/5 korzenia selera
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 400 g grochu żółtego całego lub połówki nasion
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata lub 1,5 łyżki majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 garście klusek typu „zacierka” (można dodać jeśli się lubi gęstszą zupę)

Grochówka na wędzonce - PRZYGOTOWANIE:

Wstawić wodę do garnka (10 litrowego) i wrzucić wędzonkę do gotowania równocześnie wrzucić przyprawy (pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe) gotować na małym ogniu około 50 min. po tym czasie wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz boczek też skrojony w kostkę, gotować to jakieś 20 min. Następnie wrzucić groch (gotować jakieś 20 min) sprawdzając jego miękkość (choć najprawdopodobniej rozpadnie sie przy gotowaniu na "piasek"). Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach odstawić to na ostatnie 10-15 minut gotowania w garnku i wtedy też można wsypać zacierkę i wymieszać żeby nie przywarła do dna garnka. Wyłączyć, można obrać kości z mięsa i zmieszać z zupą. Gotowe :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grochówka na wędzonce  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grochowe
Grochówka na żeberkach Grochówka Generała Zupa krem z cieciorki i czerwonej soczewicy
Zupa grochowa na boczku Grochówka jak londyński smog Zupa z czerwonej soczewicy
Grochówka prawie wojskowa Zupa grochowa ze skwarkami Zupa ziemniaczano – grochowa
Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza Grochówka z cieciorką Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj