edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gęsta, treściwa, rozgrzewająca, w sam raz na listopadowe chłody

Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie

 

  • 1 wędzone udko kurczaka
  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się nie przypaliła
  • duży ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie
Udko zalałam około dwoma litrami wody (pewnie było nawet troszkę więcej, ale zapomniałam odmierzyć zanim wlałam do garnka), zagotowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Groch opłukałam i dodałam do rondla (nigdy nie namaczam grochu, a i tak ładnie się rozgotowuje). Kiedy mięsko zaczęło odchodzić od kości, wyjęłam je, kości wyrzuciłam, a mięso ponownie dodałam do wywaru. Marchew, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Kiedy groch był mięciutki i rozpadał się, dodałam startą włoszczyznę i ziemniaki. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw. ***Moja grochówka jest bardzo gęsta, ale tak lubią domownicy. Jeśli ktoś woli rzadszą, powinien zmniejszyć ilość grochu.
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie
Do rozgotowanego grochu dodałam włoszczyznę i ziemniaki.
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie
Do rondla dodałam zesmażoną z cebulą kiełbasę.