anetkamisia

anetkamisia

Kucharz
[Przepisów: 27]

Grochówka prawie wojskowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo pyszna... tak mi się wydaje.... :-)

Grochówka prawie wojskowa

Składniki:

Grochówka prawie wojskowa

 

  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw,
  • 25 dag grochu,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 20 dag kiełbasy,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 8 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku (można więcej)

Sposób przygotowania:

Grochówka prawie wojskowa
Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Dodać kiełbasą pokrojoną w półplasterki i startą na na małych oczkach tarki ugotowaną marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku solą pieprzem.

Tagi:

kielbasa groch