Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Grochówka wojskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Taką grochówkę można zjeść na poligonie w głuszy leśnej....ale można też przyrządzić w domu....choć to już nie będzie to

Grochówka wojskowa

Składniki:

Grochówka wojskowa

  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw,
  • 25 dag grochu,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 20 dag kiełbasy,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 8 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku (można więcej)
  • przyprawa maggi do smaku.

Sposób przygotowania:

Grochówka wojskowa

Groch przebrać, opłukać, zalać wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Potem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać je do grochu pod koniec gotowania wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, zeszklić i wymieszać z mąką. Lekko zrumienić. Połączyć z zupą. Dodać kiełbasą pokrojoną w półplasterki i startą na na małych oczkach tarki ugotowaną marchewkę, oraz majeranek. Gotować 2 minuty i doprawić do smaku solą pieprzem i przyprawą maggi. Wyśmienicie smakuje jak dodamy do niej już na talerzu ugotowanej kiszonej kapusty.