Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grochówka z bocziem i ziemniakami

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3482

Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek, kiełbasę, włoszczyznę utartą na

Grochówka z bocziem i ziemniakami

Składniki:

Grochówka z bocziem i ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Grochówka z bocziem i ziemniakami
Do moczonego przez noc grochu dodać wędzony boczek, kiełbasę, włoszczyznę utartą na dużych oczkach tarki, cebulę, 2—3 ząbki czosn­ku i gotować na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjąć boczek i kiełbasę, pokroić w dość grubą kostkę, włożyć z powrotem do zupy. Z tłuszczu i mąki zrobić rumianą zasmażkę, rozprowadzić zimną wodą, dodać do zupy, zagotować, do­prawić solą i majerankiem. Na grochówkę przecieraną osobno gotuje się wywary z boczku i warzyw, a następnie dodaje ugotowany, przetar­ty groch.(100 g zawiera 80 kcal)