migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Grochówka z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta i pożywana a do tego rozgrzewająca.

Grochówka z cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka z cieciorką

 

  • 500 g kości wędzonych
  • 1 szklanka grochu łuskanego połówki
  • 1 szklanka cieciorki
  • 2,2 l wody
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 200 g cienkiej kiełbasy

Sposób przygotowania:

Grochówka z cieciorką
Groch z cieciorką namoczyć wcześniej we wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc.Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni.Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę.
Grochówka z cieciorką
Etap 1 Groch z cieciorką namoczyć wcześniej we wodzie
Grochówka z cieciorką
Etap 2 Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę.
Grochówka z cieciorką
Etap 3 Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni.
Grochówka z cieciorką
Etap 4 Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę.