migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Grochówka z cieciorka i soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubie zupki grochowe z nuta wędzonego mięska. Ugotowałam sobie taka ale oprócz grochu dałam również cieciorkę i soczewicę, wyszła bardzo pyszna i pożywna zupka.

Grochówka z cieciorka i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka z cieciorka i soczewicą

 

  • 1 szklanka grochu łuskanego
  • 1/2 szklanki cieciorki
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • ok 2 l wody
  • 500 g wędzonych kości
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 listki laurowe
  • pęczek włoszczyzny (liście selera i pora)
  • 3 łyżki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Grochówka z cieciorka i soczewicą
Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, wloszczyznę, listki laurowe oraz majeranek. Dodać także osączony groch, cieciorkę i soczewicę. Gotować aż ziarna będą prawie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe dwie cebule obrać i pokroić w półplastry. gdy ziarna będą już prawie miękkie wyłowić kości z wywaru i odstawić do wystudzenia. Do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i cebulę. Kości obrać z mięska, kiełbasę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do smaku doprawić jeszcze solą. Jeśłi zupa byłaby za gęsta dolac jeszcze wody.
Grochówka z cieciorka i soczewicą
Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie.
Grochówka z cieciorka i soczewicą
Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, wloszczyznę, listki laurowe oraz majeranek. Dodać także osączony groch, cieciorkę i soczewicę. Gotować aż ziarna będą prawie miękkie.
Grochówka z cieciorka i soczewicą
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe dwie cebule obrać i pokroić w półplastry.
Grochówka z cieciorka i soczewicą
Kości obrać z mięska, kiełbasę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką dodać do zupy.