Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Grochówka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z łuskanym grochem i czerwoną soczewicą zagęszczona zasmażką na gęsim smalcu.

Grochówka z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka z soczewicą

 

  • ok. 60 dkg kości od schabu
  • 2 duże marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego pora (zielona część)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 30-40 dkg ziemniaków
  • 2/3 szklanki łuskanego grochu
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 1 czubata łyżeczka gęsiego smalcu
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Grochówka z soczewicą
Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki wrzucić do zupy razem z grochem i soczewicą. Dodać też majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelni rozgrzać smalec. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać mąkę, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Do zasmażki wlać 1,5 szklanki zimnej wody, wymieszać. Zagęścić tym zupę, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Grochówka z soczewicą
Umyte przełożone do garnka i zalane wodą kości od schabu.
Grochówka z soczewicą
Oczyszczone i pokrojone warzywa dodane do wywaru.
Grochówka z soczewicą
Ziemniaki groch i soczewica dodane do gotującej się zupy.
Grochówka z soczewicą
Pszenna mąka podsmażana z cebulką na gęsim smalcu.