Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grochówka (Żydowska)

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Groch przebrać, wypłukać, zalać wrzącą wodą na 1/2 godz. Odcedzić. Wlać wodę do

Grochówka (Żydowska)

Składniki:

Grochówka (Żydowska)

 

  • 2 szkl łuskanego żółtego grochu
  • 2,5 l wody
  • 2 posiekane cebule
  • 1 starta marchewka
  • mały kawałek drobno posiekanego selera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 obrane ziemniaki pokrajane w kostkę
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szkl przegotowanego mleka
  • 1 łyżka masła
  • drobne grzanki (dowolnie)

Sposób przygotowania:

Grochówka (Żydowska)

Groch przebrać, wypłukać, zalać wrzącą wodą na 1/2 godz. Odcedzić. Wlać wodę do garnka, dodać groch, cebulę, marchewkę, zieleninę, seler i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny.Wsypać ziemniaki, przyprawić sola i pieprzem, gotować dalsze 20 minut. Mieszając grochówkę wlać mleko, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Grochówkę podawać na gorąco z grzankami.