marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

gruszka w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

gruszki w zalewie winno-przyprawiowej

gruszka w winie

Składniki:

gruszka w winie

 

Sposób przygotowania:

gruszka w winie
Obrane gruszki ukłądamy w rondlu, dodać przyprawy, zalać czerwonym winem, posypać cukrem i nieobraną pokrojoną w talarki pomarańczą. Całość gotować pół godziny pod przykryciem.
Gruszki wyjmujemy przekładając na talerz, wino przecedzamy wlewając z powrotem do rondelka, doprowadzić do wrzenia gotując kwadrans bez przykrycia. Po 10 minutach dodać pół szklanki wody. Następnie dodajemy łyżkę śmietany a gdy sos będzie zbyt gęsty rozcieńczamy mlekiem. Po ostygnięciu polewamy gruszki sosem.