mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gruszki karmelizowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, doskonałe gruszki karmelizowane, idealne do deserów

Gruszki karmelizowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszki karmelizowane

 

  • 4 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Gruszki karmelizowane
Gruszki myję, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kawałki lub plasterki.
Na patelni rozgrzewam masło, gdy się rozpuści, dodaję cukier i chwilkę razem smażę, aż zacznie się karmelizować. Wtedy wkładam na patelnię z karmelową masą plastry lub kawałki gruszek. Duszę około 7-8 minut, aż owoce będą miękkie i ładnie przyrumienione.
Karmelizowane gruszki podaję do deserów.
Gruszki karmelizowane
Na patelni rozpuszczam masło, gdy się rozpuści dodaję cukier
Gruszki karmelizowane
Do skarmelizowanego cukru dodaję kawałki obranej gruszki

Tagi:

gruszki