Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gruszki karmelowo -lawendowe :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smakowity deser z nutką lawendy i karmelu .

Gruszki karmelowo -lawendowe :

Składniki:

Gruszki karmelowo -lawendowe :

 

  • 2 twarde gruszki
  • 1 szklanka herbaty lawendowo- karmelowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier karmelowego -kryształki w młynku do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Gruszki karmelowo -lawendowe :
Zaparzyć herbatę lawendowo- karmelową ( z saszetki herbaty lawendowej lub 1 łyżeczki suszu lawendowego i herbaty karmelowej ) i szklanki wody. Przecedzić .Na małej patelni zrobić karmel z łyżeczki cukru - zalać go herbatą i ogrzewać aż się rozpuści . Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne . Ułożyć w małym garnuszku .Zalać herbatą . Gotować na małym gazie 10 minut . Wyjąć gruszki . Ostudzić. Posypać cukrem waniliowym ( z młynka - grubo mielonym ) - udekorować.
Jeśli gruszki są mało słodkie to proponuję do wywaru w którym gotują się gruszki dodać trochę cukru do smaku .