Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Czekoladowy krem z kardamonem w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy deser o szczególnym charakterze. Całość otulona płatkami czekolady.

Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem

 

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 2 gruszki
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem
50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Piłeczki lub inne okrągłe przedmioty zawinąć w folię spożywczą i zanurzać w czekoladzie. Tylko tak, aby utworzyć płatek o szerokości ok 3cm. Odstawić do wystudzenia, zapewniając stabilność piłeczkom. Kiedy czekolada zastygnie ściągnąć płatki z foli spożywczej. Zakładając jeden na drugi zlepiać odrobiną rozpuszczonej czekolady nadając kształt kielichów. Rozpuścić pozostałą czekoladę dodając kardamon. Zimną kremówkę ubić, odkładając 2 -3łyżki do dekoracji, i dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę. Gruszki (u mnie z syropu) pokroić w drobną kostkę i nałożyć do czekoladowych kielichów. Krem czekoladowy włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na gruszki. Nałożyć białą, ubitą śmietankę (dodałam szczyptę kardamonu) Wcisnąć kawałek gruszki i listek mięty. Schłodzić. Smacznego!
Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem
Zawinięte w folię spożywczą piłeczki zanurzać w rozpuszczonej czekoladze.
Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem
Do rozpuszczonej czekolady dodać kardamon.
Gruszki pod czekoladowym kremem z kardamonem
Ubitą śmietankę połączyć z przestudzoną czekoladą i włożyć do rękawa cukierniczego.