zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gruszki rodzynkowe do ciasta

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

fajne gruszki z rodzynkami do ciast na bazie biszkoptu

Gruszki rodzynkowe do ciasta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki rodzynkowe do ciasta

 

  • 2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 1,5 szk rodzynek sułtańskich
  • 1,5 szk cukru żelującego
  • 1/2 szk cukru zwykłego

Sposób przygotowania:

Gruszki rodzynkowe do ciasta
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 1o minut. Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7 słoików ). Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.
Gruszki rodzynkowe do ciasta
przygotowac gruszki rodzynki cukier i słoiki
Gruszki rodzynkowe do ciasta
gotować najpierw gruszki potem dodać rodzynki a na końcu cukier
Gruszki rodzynkowe do ciasta
gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików

Tagi:

gruszki owoce