TeresaJ

TeresaJ

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Gruszki w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jędrne gruszki w polewie czekoladowej.

Gruszki w czekoladzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki w czekoladzie

  • 5 gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • cukier waniliowy
  • polewa
  • 4 łyżki mleka
  • tabliczka twardej czekolady

Sposób przygotowania:

Gruszki w czekoladzie

Gruszki obrać ze skórki, nie odcinać ogonków.Od strony czubka wydrążyć gniazda nasienne.Zagotować 2 szklanki wody z cukrem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym, ugotować w tym syropie gruszki, aby były miękkie, lecz jędrne.Wyjąć owoce z syropu, ustawić ogonkami do góry na talerzu i ostudzić.Czekoladę włożyć do kubka, dodać mleko, wstawić kubek do większego naczynia z gorącą wodą i rozpuścić czekoladę.Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladą oblać gruszki do zastygnięcia.