Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna rozpusta w biały dzień :)

Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty

 

  • 4 średnie niezbyt dojrzałe gruszki
  • 2 mandarynki
  • 1 banan
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany 30 %
  • 4/5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 5 goździków
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • słupki migdałów
  • cukrowe gwiazdki

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty
Gruszki obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i łyżką cukru waniliowego. Wlewamy wino, dodajemy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odstawiamy na 10 minut, aby lekko przestygły. Czekoladę łamiemy, wlewamy śmietanę, dodajemy pozostały cukier waniliowy i ciągle mieszając, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści. Gruszkom odcinamy lekko spody, aby łatwiej stały i układamy na talerzykach. Polewamy gorącą czekoladą. Przybieramy słupkami migdałów, mandarynkami, bananami i cukrowymi gwiazdkami. Podajemy z kawą :)
Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty
Gruszki obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne.
Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty
Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i łyżką cukru waniliowego. Wlewamy wino, dodajemy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Odstawiamy na 10 minut, aby lekko przestygły.
Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty
Czekoladę łamiemy, wlewamy śmietanę, dodajemy pozostały cukier waniliowy i ciągle mieszając, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści.
Gruszki w czekoladzie wg Bernadetty
Gruszkom odcinamy lekko spody, aby łatwiej stały i układamy na talerzykach.