jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gruszki w kubraczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Gruszki otulone ciastem drożdżowym smakują pysznie! To pyszny jesienny deser, kiedy to i my musimy już nico grubiej się ubrać niż latem.

Gruszki w kubraczku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszki w kubraczku

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Cynamon do posypania,
  • Około 9 gruszek ,
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Gruszki w kubraczku

ETAP 1

Gruszki w kubraczku
Tłuszcz dodajemy pod koniec wyrabiania

Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy margarynę i studzimy. Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru. Do gotowego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Zarabiamy jeszcze około 5 minut . Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość.

ETAP 2

Gruszki w kubraczku
Ciasto po rozwałkowaniu oprószamy cynamonem

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Rozwałkowane ciasto posypujemy cynamonem i dzielimy na pasy o szerokości równej wysokości gruszek .

ETAP 3

Gruszki w kubraczku
Umyte i osuszone gruszki obieramy

Gruszki obieramy pozostawiając ogonki. Ścinamy także delikatnie dół by stały.

ETAP 4

Gruszki w kubraczku
Przygotowane owoce delikatnie okręcamy ciastem

Obrane gruszki okręcamy w drożdżowe pasy. Miejsce łączenia ciasta smarujemy jajkiem.

ETAP 5

Gruszki w kubraczku
Ciasto smakujemy jajkiem , część wykańczamy kruszonką!

Okręcone gruszki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na przygotowanej blaszce. Część można także posypać kruszonką.
Gruszki pieczemy około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia, jeśli góra nam się szybko zarumieni przykrywamy ją złotkiem. Całość pieczemy dalej.


Tagi:

gruszki owoce