dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gruszki w occie wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawa, słodko kwaśna przekąska.

Gruszki w occie wg dayzi

Składniki:

Gruszki w occie wg dayzi

 

  • 1 kg gruszek
  • 1 szkl wody
  • 1/2 szkl octu 10%
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

Gruszki w occie wg dayzi
Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub ósemki (zależy od wielkości gruszek) i usówamy pestki. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, cynamonem i goździkami. Do marynaty dodajemy owoce i na wolnym ogniu gotujemy, aż gruszki lekko zmiękną. Wyjmujemy owoce z syropu i układamy w słoikach. Do wody dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy gruszki, szczelnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem do momentu, aż ostygną. Smacznego.

Tagi:

gruszki owoce