alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Gruszki w octowej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gruszki w occie to świetny dodatek do mięs.

Gruszki w octowej zalewie

Składniki:

Gruszki w octowej zalewie

 

  • 2 kg twardych gruszek
  • 1,5 szk cukru
  • 2 szk wody
  • 1 szk octu 10 %
  • 4 goździki
  • kawałek laski cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki w octowej zalewie
Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować, włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Gruszki po obraniu wkładac do wody z octem żeby nie ściemniały.

Tagi:

gruszki owoce