MARTYNA781940

MARTYNA781940

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Gruszki w plackach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przekąska dla naszych maluchów jak i dla dorosłych.

Gruszki w plackach

Składniki:

Gruszki w plackach

 

  • ok 3 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 gruszek dużych
  • olej
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Gruszki w plackach
Gruszki umyć i obrać ze skórki. Nasępnie pokroić w 0,5 cm plasterki. Przygotowanie ciast: oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać żółtka. Kolejno dodajemy mleko, mąke. Ubijemy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy plaster gruszki zanurzamy w powstałym cieści i kładziemy na rozgrzanym oleju. Opiekamy placki z każdej strony.