olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Gruszki w śmietanie z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

jako sezonowe owoce- gruszki idealnie pasują ze śmietaną

Gruszki w śmietanie z nadzieniem

Składniki:

Gruszki w śmietanie z nadzieniem

 

  • 4gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 150g dżemu morelowego
  • 0,5szkl śmietanki kremowej
  • 1 łyżka cukru pudru do śmietanki
  • 2szkl. wody
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Gruszki w śmietanie z nadzieniem
Wodę zagotować z cukrem. Gruszki umyć, obrać przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do syropu. Ugotować z dodatkiem soku z cytryny, wystudzić w syropie. Następnie wyjąc, napełnić dżemem, złożyć po dwie połówki, ułożyć pinowo na talerzykach i udekorować bitą śmietaną oraz cukrem. Pozostały syrop można zużyć na galaretkę lub kompot.

Tagi:

gruszki owoce