LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Gruszki w sosie porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

a to coś na deser pyszne gruszki na odmianę z czarnymi porzeczkami

Gruszki w sosie porzeczkowy

Składniki:

Gruszki w sosie porzeczkowy

 

  • 3 gruszki (ilość gruszek dobrana do ludzi ile będzie jeść )
  • 300 g czarnej porzeczki
  • 500 g cukru
  • 100 ml likieru ( nie ma znaczenia jaki)
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie porzeczkowy
no to więc tak

wiadomo że porzeczki trzeba umyć osuszyć , uciąć małe gałązki
połowę zmiksować (mikserem) i potem najlepiej jeszcze przetrzeć przez sito.
zagotować 1 litr wody z likierem cukrem i wanilią .
Dodać przetarte porzeczki i gotować na małym ogniu około 15-18 minut .i powstaję nam syrop

między czasie myjemy gruszki obieramy i przekroić na pół.
usunąć gniazda nasienne i najlepiej skropić z sokiem ze świeżej cytryny .włożyć do syropu i gotować przez 15-18 minut potem dodać pozostałe porzeczki te co nam zostały i gotować jeszcze przez około 5 minut.

no i gotowe ;) wystarczy na koniec włożyć do lodówki by się ochłodziło , ja zawszę robię podwójne porcje bo zawszę smakuję za więcej ;)

Tagi:

gruszki