Gruszki w sosie szodonowym Smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczne bardzo nietypowe gruszki w sosie

Gruszki w sosie szodonowym Smakosza

Składniki:

Gruszki w sosie szodonowym Smakosza

 

  • Składniki:
  • 4 gruszki
  • łyżka cukru
  • 2-3 goździki
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2-3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie szodonowym Smakosza
Przygotowanie:
Gruszki delikatnie obrać,usunąć następnie gniazda nasienne.Zagotować w wodzie z cukrem,goździkami aż do miękkości.Wyjąc i osączyć.Zostawić ćwierć szklanki soku do rozcieńczenia wina.Żółtka i cukier zetrzeć na puszystą masę.Wino wraz z kompotem zgotować.
Mąkę ziemniaczaną rozpaplać w łyżce zimnej wody,dolać do wina.Całość gotować i znów zalać,mieszając,do utartych żółtek.Ciepłym sosem zalać gruszki.Podawać w miseczkach na ciepło.

Tagi:

gruszki