góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Gruszki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie lubię pasteryzować przetworów. Gruszki idealne do deserów i nie tylko.

Gruszki w syropie

Składniki:

Gruszki w syropie

 

  • Syrop
  • 1 litr wody
  • 60 dkg cukru
  • cynamon, goździki
  • gruszki
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie
Składniki zalewy zgotować, do rozpuszczenia cukru. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne wrzucić do zalewy chwilę pogotować. Pod koniec dodać kwasek cytrynowy. Gorące gruszki układać w słoikach, zakręcać i odwracać do góry dnem do ostygnięcia.