Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Gruszki w szlafroku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pieczone gruszki w szlafroczku z ciasta francuskiego obsypane cukrem z wanilią i cynamonem. Zasmakują małym i większym łakomczuchom.

Gruszki w szlafroku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszki w szlafroku

 

  • 4 gruszki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • cukier z cynamonem (oba najlepiej własnego wyrobu)

 

 

  • roztopione sklarowane masło do smarowania

Sposób przygotowania:

Gruszki w szlafroku
Gruszki myjemy. Kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Gruszki lekko nacinamy (zobacz zdjęcie). W miejsce gniazd wkładamy 2-3 suszone żurawiny. Gruszki układamy na cieście francuskim. Ciasto okrawamy wokół gruszek tak by je otaczało. Brzeg ciasta powinien mieć ok 2-3 cm, pamiętajmy, że ciasto skurczy się podczas pieczenia. Gruszki i ciasto smarujemy roztopionym masłem, obsypujemy cukrem z wanilią i cynamonem. Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Gruszki w szlafroku
Przygotowanie gruszek do pieczena: kroimy na pół, wydrążamy gniazdo, i lekko nacinamy