kasik_sz

kasik_sz

Kucharz
[Przepisów: 30]

Gruszki w zalewie cytrynowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy do wykonania produkt, który zimą chętnie otworzymy siedząc przy kominku :-)

Gruszki w zalewie cytrynowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki w zalewie cytrynowej

 

  • 4 kg gruszek (twardych, najlepsza Lukasówka)
  • 1 kg cukru
  • 16 cytryn
  • kilka listków laurowych
  • kilka goździków
  • mała laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki w zalewie cytrynowej
Gruszki obrać , pokroić na połówki, wykroić gniazda nasienne. Można zostawić ogonki (ładnie wyglądają w słoikach). Zagotować 3 l wody i dodać wyciśnięty sok z cytryn, cukier , liście laurowe goździki i cynamon. Gotować 5 minut. Włożyć gruszki do zalewy i gotować 5-8 min. Sprawdzając w międzyczasie czy gruszki się nie rozpadają. Mają być twardawe. Wkładamy gruszki do słoików (najfajniejsze są takie 0,7 l). Zalewamy zalewą (można ją przelać przez sitko). Nie pasteryzujemy.
Gruszki w zalewie cytrynowej
Obrane gruszki i pokrojone cytryny na sok
Gruszki w zalewie cytrynowej
Cytryny już przygotowane do wyciskania soku
Gruszki w zalewie cytrynowej
Gruszeczki już obrane gotowe do zanużenia
Gruszki w zalewie cytrynowej
A oto i słoik pełen pysznych gruszek w zalewie

Tagi:

gruszki owoce