olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Gruszki w zalewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gruszki z czekoladą to idealny, aczkolwiek słodki deser, który jest naprawdę pyszny :)

Gruszki w zalewie czekoladowej

Składniki:

Gruszki w zalewie czekoladowej

 

  • 8 gruszek
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki śmietanki
  • 2kopiaste łyżki kakao
  • 1szkl. cukru (jeśli kakao jest słodkie, to bez cukru)

Sposób przygotowania:

Gruszki w zalewie czekoladowej
Gruszki obrać bardzo cienko, pozostawiając ogonki, obgotować w małej ilości osłodzonej wody, wyjąc i ostudzić. Śmietankę, cukier i kakao włożyć do niezbyt dużego garnka i na małym ogniu gotować, aż powstanie gęsta masa. Każdą gruszkę oblać polewą czekoladową i ustawić na półmisku do czasu, aż polewa zastygnie. Podawać deser neizbyt mocno schłodzony.