kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 295]

Gruszki z ricottą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie, soczyste gruszki w połączeniu z serkiem i czekoladą to pyszny i elegancki deser. Polecam na rodzinne uroczystości.

Gruszki z ricottą i czekoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gruszki z ricottą i czekoladą

 

  • 2 średnie gruszki
  • 1/2litra wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 75 gram ricotty
  • 40 gram ciemnej czekolady 45%

sos malinowy

  • 100ml wody od gotowania gruszek
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

dekoracja

Sposób przygotowania:

Gruszki z ricottą i czekoladą
Gruszki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny aż będą al dente. Wyjmujemy i studzimy.

Wodę od gotowania gruszek zostawiamy.

Czekoladę kroimy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy do niej 2 łyżki wody od gotowania gruszek.

Do serka dodajemy ciepłą czekoladę, mieszamy i przekładamy do woreczka foliowego. Odcinamy końcówkę i napełniamy kremem gruszki.

Lekki sos: do garnuszka wlewamy wodę od gotowania gruszek, dodajemy sok malinowy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do garnuszka, mieszamy.

Gotujemy przez chwilę. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.

Na talerz wykładamy sos, gruszki dekorujemy białą czekoladą i miętą.
Gruszki z ricottą i czekoladą
gruszki obieramy ze skórki i gotujemy w wodzie
Gruszki z ricottą i czekoladą
do wody dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy
Gruszki z ricottą i czekoladą
czekoladę kroimy w bardzo drobną kosteczkę
Gruszki z ricottą i czekoladą
pokrojoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Gruszki z ricottą i czekoladą
gotujemy lekki sos malinowy