Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gruszki z soczewicą i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekane gruszki z czerwoną soczewicą, kozim serem dojrzewającym, pistacjami, maślanym sosem balsamicznym i zrumienionymi plasterkami wędzonego boczku. Doskonałe na przystawkę :)

Gruszki z soczewicą i kozim serem

Składniki:

Gruszki z soczewicą i kozim serem

 

  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól do smaku
  • 1 szalotka
  • 1 garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki pasty paprykowej
  • 3 twarde gruszki
  • 30 j sera koziego dojrzewającego
  • 1 duża garść pistacji
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Gruszki z soczewicą i kozim serem

Etap 1

Gruszki z soczewicą i kozim serem
Czerwona soczewica ugotowana w lekko osolonej wodzie.

Soczewicę przesypać do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, lekko posolić i ugotować prawie do miękkości. Uważać, żeby soczewica się nie przypaliła. Lekko ją przestudzić.

Etap 2

Gruszki z soczewicą i kozim serem
Pokrojona szalotka posiekana natka i pasta paprykowa dodane do soczewicy.

Szalotkę pokroić w kostkę, natkę posiekać, dodać do soczewicy razem z pastą paprykową, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Gruszki z soczewicą i kozim serem
Wydrążone i nadziane gruszki ułożone w naczyniu do zapiekania.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, wydrążyć w środku, ułożyć w naczyniu do zapiekania. W wydrążone gruszki nałożyć soczewicę, na wierzchu rozłożyć pokruszony ser.

Gruszki zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać).

Etap 4

Gruszki z soczewicą i kozim serem
Plasterki wędzonego boczku rumienione na rozgrzanej patelni.

Orzechy wyłuskać z łupinek, lekko posiekać, uprażyć na suchej rozgrzanej patelni, lekko przestudzić. Na patelnię położyć plasterki boczku, z obu stron zrumienić w stopniu jaki nam odpowiada, odsączyć na papierowym ręczniku.

Na patelnię po smażeniu boczku wlać ocet, wsypać cukier. Zredukować lekko cały czas mieszając. Do tego dodać masło, nie podgrzewać już.

Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko ładnie się połączy (gdyby jednak nie chciało się połączyć, dodać łyżeczkę zimnej wody i jeszcze raz wymieszać).

Etap 5

Gruszki z soczewicą i kozim serem

Upieczone gruszki rozłożyć na talerzykach, polać maślanym sosem balsamicznym, posypać pistacjami. Do gruszek dołożyć plasterki zrumienionego boczku i podawać.