SUPERPRZEPIS

Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin Więcej zdjęć (5)

Gruszki,wątróbka i żurawina w jednym? Tak..choć sama obawiałam się tego ryzykownego połączenia,wyszło smakowicie..i niebanalnie

Składniki:

Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin

 

Sposób przygotowania:

Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin
Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut. Po tym czasie watróbkę odcedzić ,włożyc z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotowac 10 minut. Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z watróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem. Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać. Smacznego:)
Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin
następnie odcedzamy z wywaru i zalewamy winem
Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin
pokrojoną mieszamy z orzechami i jajkiem..
Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin
wątróbkę gotujemy w bulionie drobiowym lub warzywnym
Gruszki z wątróbką i konfiturą z żurawin
farszem nadziewamy wydrażone gruszki i pieczemy podajemy polane konfiturą żurawinową