dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gruszki (w całości) zapiekane w kakaowym cieście. Wszystko oblane rozpuszczoną czekoladą. Pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno :)

Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście

Składniki:

Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście

ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • 100 g maki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 4 małe gruszki
  • 8 kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Gruszki zapiekane w czekoladowym cieście
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i jajka, krótko zmiksować. Wyłożyć po równo do 4 dużych kokilek. Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na środku każdego ciasta w kokilce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 20 minut. Gorący deser polać rozpuszczoną czekoladą.