Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gruszkowa tarta tatin

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyka francuskiej kuchni czyli tarta tatin, ciasto piecze się odwrotnie, to znaczy owoce znajdują się na dnie formy a ciasto na wierzchu.

Gruszkowa tarta tatin

Składniki:

Gruszkowa tarta tatin

Ciasto francuskie

  • 250g mąki
  • 100ml zimnej wody
  • łyżka octu winnego
  • 200g masła

Karmelizowane gruszki

  • 3 gruszki
  • 150g cukru
  • kieliszek rumu
  • 30ml wody
  • laska wanilii
  • 40g masła

Sposób przygotowania:

Gruszkowa tarta tatin
Z mąki, wody i octu przygotuj ciasto podstawowe. Wyrobione ciasto rozwałkuj po czym rozsmaruj na nim miękkie masło, całość złóż w kopertę i odstaw do schłodzenia, czynność te powtarzaj kilkukrotnie.

Na suchej patelni skarmelizuj cukier, kiedy nabierze złocistego koloru ułóż na nim obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki.

Po chwili do owoców dodaj rum, wodę, wanilię i masło, całość duś do miękkości od czasu do czasu obracając owoce.

Patelnię z owocami szczelnie przykryj rozwałkowanym ciastem francuskim i wstaw do pieca, ciasto piecz przez 30-40 minut w 180top lub do momentu aż nabierze złotobrązowego koloru.