marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gruziński deser z dyni.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Dynię umyć,wydrążyć miąższ z pestkami,owoce namoczyć i pokroić dodać ryż ugotowany,doprawić na słodko,wymieszać,nadziewać. Zapiekać.

Gruziński deser z dyni.

Składniki:

Gruziński deser z dyni.

 

  • 1,5kg.dyni,
  • 7 dkg.ryżu,
  • 2 łyżki masła,
  • 20 dkg.antonówek,
  • 7dkg.suszonych śliwek,
  • 3 dkg.cukru,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Gruziński deser z dyni.
Dynię umyć,ściąć czubek,wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami.Jeszcze raz umyć.Miąższ drobno posiekać,dodać ugotowany na sypko ryż.Śliwki namoczyć,pokroić w paseczki,a jabłka w słupki.Owoce
dodać do dyni i ryżu.Dodać cukier,cynamon i sól.Dobrze wymieszać
i otrzymanym nadzieniem wypełnić pustą dynię.Przykryć ściętym czubkiem.Ułożyć na natłuszczonej brytfannie i wstawić do mocno
nagrzanego piekarnika.Zapiec.Każdą porcję polać stopionym masłem

Tagi:

śliwki dynia