Gruzińskie Chaczapuri we Wrocławiu

  • 9

Sieć restauracji Gruzińskie Chaczapuri ma lokale w całej Polsce, w tym jeden we Wrocławiu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Gruzińskie Chaczapuri we Wrocławiu

Restauracja Gruzińskie Chaczapuri jest siecią restauracji, o tej samej nazwie, która działa na zasadzie franczyzy, a swą karierę rozpoczęła w Krakowie (jest ich tam aż pięć). Niedługo otwarcie kolejnej, tym razem w Warszawie.
   
We Wrocławiu restauracja leży w samym jego sercu, naprzeciw Kościoła Garnizonowego. Z zewnątrz wygląda dość niepozornie i można przejść koło niej, w ogóle nie zauważając. W środku zaś, jest miło i schludnie, stolików jest wbród i wyznaczono część dla palących. Wszyscy się do Ciebie uśmiechają i są życzliwi (kelnerka bez wahania wzięła ode mnie ładowarkę i podłączyła telefon przy barze). Może wystrój wnętrza nie powala na kolana, ale nie o to jest najważniejsze!

Jeśli chodzi o rezerwację, to warto ją zrobić, jeśli planujemy kolację, w porach popołudniowych ze znalezieniem miejsca nie ma większego problemu. Na stronie internetowej restauracji znajdują się wszystkie potrzebne informacje, na temat miejsca lokalu, godzin otwarcia, menu i cennik.

Chaczapuri podaje tradycyjną kuchnię gruzińską, która w Polsce nie jest zbyt popularna. Menu zostało rozwinięte wokół charakterystycznych dań gruzińskich oraz ich wariacji. Dotyczy to szczególnie rodzaju użytego mięsa, można jednak dania zamówić w wersji wegetariańskiej. Znajdziemy tu, jak przystało na samą nazwę restauracji, chaczapuri, ale w podrasowanej wersji, czyli z mięsem i warzywami. Tradycyjny adżapsandał, którego niestety nie próbowałam oraz lawasz w różnych postaciach i mięsem. Specjalność restauracji to m.in. schab po kaukasku  zgrilla i pstrąg z rusztu. Porcje oscylują w granicach 500 gram i większych, są więc duże – jedna z powodzeniem wystarczy dla dwóch osób, dlatego warto zamówić różne dania i podzielić się. Cena dania głównego w wersji max nie przekracza 30 zł.

    Kuchnia gruzińska to także różnego rodzaju przystawki i Gruzińskie Chaczapuri ten ważny fakt uwzględnia. Można tu zjeść tradycyjne chinkali – pierogi z mięsnym farszem, które jednak kelnerka odradziła nam zamawiać, z racji długiego oczekiwania. Próbowałam bakłażana zapiekanego z serem, chaczapuri z kurczakiem (na zdjęciu), ale serce moje podbiła ostra i aromatyczna zupa charczo z ryżem i pomidorami.

Bogato wygląda karta win. Ceny typowo gruzińskich regionalnych wahają się od 40 zł do 50 zł, zaś bardziej znanych w granicach 60 zł. Przy barze uwagę zwracają kamionkowe naczynia z winem, zapewne rodzimej produkcji.  

Gruzińskie Chaczapuri to propozycja raczej dla ludzi młodych, nastawiona na szybkie posiłki w porze lunchu, ale i na długie, wieczorne kolacje. Jednak mniej ekskluzywna, nie znaczy gorsza! Warto tu zajrzeć nie tylko ze względu na miłą atmosferę, długie godziny otwarcia i bardzo przystępne ceny, ale przede wszystkim ze względu na menu niespotykane nigdzie indziej oraz świetne wina.

Restauracja Gruzińskie Chaczapuri, Wrocław, ul. Kiełbaśnicza 7
Godziny otwarcia: 11.00 – 24.00
Rezerwacja: 071 341 76 67

Laureat konkursu Książka za opis restauracji