SUPERPRZEPIS

Gruzińskie herbaciane

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Gruzińskie herbaciane Więcej zdjęć (2)

Gruzińskie ciasto herbaciane , z dodatkiem orzechów.

Składniki:

Gruzińskie herbaciane

 

  • mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła)
  • mąka - 2 szklanki
  • masło klarowane - 3 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • konfitury - 3 łyżki
  • soda - 1 łyżeczka
  • cynamon, wanilia, imbir - 1 szczypta
  • orzechy i suszone owoce - według uznania

Sposób przygotowania:

Gruzińskie herbaciane
Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C. Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć). Pieczmy 25-30 minut (aż do uzyskania rumianej barwy). Smacznego!
Gruzińskie herbaciane
Gruzińskie ciasto herbaciane , z dodatkiem orzechów.