justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne, aromatyczne i soczyste pierogi kuchni gruzińskiej. Pierożki są idealne, jeśli po ugryzieniu wypływa najpierw bulion, którym zalewane jest mięso

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem

Składniki:

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem

Na farsz

  • mielone mięso wieprzowe 300 g
  • mielone mięso wołowe 300 g
  • bulion 1 szklanka
  • natka kolendry garść
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Na ciasto

Sposób przygotowania:

Gruzińskie pierogi Chinkali z mięsem
Przygotowujemy najpierw farsz: mięsa łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną natkę kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion, tyle żeby mięso wchłonęło ale nie więcej niż szklankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do odpoczynku.

W tym czasie robimy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy mąkę lub więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Wałkujemy ciasto na nieco gruby placek. Wykrawamy krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy, tworząc sakiewki.

Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc od wypłynięcia pierogów.