SUPERPRZEPIS

Gryczane babeczki z mięsem i jajkiem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Gryczane babeczki z mięsem i jajkiem

Danie typu - co zostało nam w lodówce :)

Składniki:

Gryczane babeczki z mięsem i jajkiem

 

  • 100 g prażonej kaszy gryczanej
  • 2 młode marchewki
  • 2 jajka
  • 6 plasterków upieczonej polędwicy ( lub innego mięsa)
  • szczypiorek
  • 1 kostka bulionowa warzywna

Sposób przygotowania:

Gryczane babeczki z mięsem i jajkiem
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Gotujemy z 1/4 kostki bulionowej do miękkości. Kaszę gotujemy i odcedzamy. W misce mieszamy kaszę z marchewką i pokrojoną w kostkę polędwicą. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy widelcem. Kostkę bulionową rozkruszamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Masę przekładamy do foremek do muffinek. Zapiekamy w 180 C około 20 minut.Dekorujemy marchewką i szczypiorkiem.