edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Gryczane bliny drożdżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przekąska, którą przygotowałam na spędzany we dwoje sylwestrowy wieczór.

Gryczane bliny drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczane bliny drożdżowe

 

  • BLINY
  • 25 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • niewielka ilość oleju do smażenia
  • DODATKI
  • serek Almette śmietankowy
  • łosoś wędzony w plastrach
  • kiełki brokuła – w przedsylwestrowym szaleństwie nie udało mi się kupić koperku

Sposób przygotowania:

Gryczane bliny drożdżowe
Drożdże roztarłam z cukrem, 1/4 szklanki letniego mleka i łyżką mąki pszennej (odebranej od całości), odstawiłam do wyrośnięcia. Obie mąki przesiałam do miski, wymieszałam z solą.



Do mąki dodałam żółtko (białko zamroziłam na kiedy indziej), oraz stopione w mikrofalówce masło i resztę letniego mleka. Dokładnie wymieszałam łyżką, tak, żeby nie było grudek i dodałam wyrośnięte w międzyczasie drożdże. Można wymieszać mikserem. Ponownie dokładnie wymieszałam – ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki. Miskę zakleiłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.



Kiedy ciasto porządnie wyrosło, dwukrotnie zwiększyło objętość, a na jego powierzchni pokazało się mnóstwo pęcherzyków, zaczęłam smażyć bliny. W tym momencie ciasta już nie powinno się więcej mieszać.



Do małej miseczki nalałam niewielką ilość oleju, umoczonym w nim złożonym ręcznikiem papierowym smarowałam rozgrzaną patelnię i nakładałam po łyżce ciasta. P



lacuszki smażyłam na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Te już gotowe odkładałam na talerz, który trzymałam w stygnącym po pieczeniu ciasta piekarniku.



Bliny podałam ciepłe, posmarowane serkiem, obłożone łososiem wędzonym i posypane kiełkami brokuła. Kiedy skończył się łosoś, skosztowaliśmy je z masłem i miodem, a następnie z masłem i dżemem truskawkowym. Smakowały nam w każdej wersji.
Gryczane bliny drożdżowe
Do przesianych mąk dodałam żółtko i stopione masło.
Gryczane bliny drożdżowe
Do wymieszanego ciasta dodałam wyrośnięte drożdże.
Gryczane bliny drożdżowe
Wyrośnięte gotowe do smażenia ciasto....
Gryczane bliny drożdżowe
Bliny smażyłam na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.