SUPERPRZEPIS

Gryczane ciasto czekoladowe

  • 11
  • anemon anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Gryczane ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Smaczny sposób na przemycenie zdrowych składników w deserze. Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto przypominające brownie.

Składniki:

Gryczane ciasto czekoladowe

  • kasza gryczana - 200 g
  • woda - ½ l

  • gorzka czekolada - 150 g
  • jajka - 4 szt.
  • cukier trzcinowy - 200 g
  • masło - 150 g
  • mąka tortowa - 100 g
  • rum - 2 łyżki
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • masa krówkowa - 3 łyżki
  • masło - ½ łyżki
  • orzeszki ziemne - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Gryczane ciasto czekoladowe

Kaszę zalej wodą i na dużym ogniu pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal na dużym ogniu przez pół minuty. Przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut. Odstaw garnek na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełóż do pojemnika malaksera, dodaj cukier i miksuj na jednolitą masę bez grudek. Odstaw do przestygnięcia. Do rondelka z grubym dnem włóż masło i 100 g czekolady połamanej na kawałki. Na bardzo małym ogniu cały czas mieszając doprowadź do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia. Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj przestudzoną masę czekoladową i rum nie przerywając miksowania. Ubijając na małych obrotach dodaj partiami mąkę, a następnie dodaj przestudzoną kaszę i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną tortownicy o średnicy 21 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp grubo pokrojoną pozostałą część czekolady. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Do rondelka przełóż masło i masę krówkową, ustaw na bardzo małym ogniu i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Ciepłą masę rozprowadź na wystudzonym cieście i posyp po wierzchu orzeszkami ziemnymi. *przepis na ciasto znalazłam w książce „Zaskakująca kasza & ryż” Marioli Białołęckiej. Dokonałam w nim kilku zmian, powyżej podaję przepis ze swoimi zmianami.

Redakcja poleca: