Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Gryczany biszkopt na spód pod desery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

delikatny biszkopt z mąki gryczanej - idealny jako spód pod desery na zimno typu sernik albo pianka

Gryczany biszkopt na spód pod desery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczany biszkopt na spód pod desery

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczany biszkopt na spód pod desery
jajka sparzyłam, wybiłam do miski, dodałam cukier i sól, ubiłam mikserem na bardzo puszystą pianę - ma być prawie sztywna. Dosypałam przesiane mąki, wmieszałam delikatnie łyżką. Masę przelałam do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia - można też posmarować dno odrobiną masła i wysypać bułką tartą, ale boków nie wykładam ani niczym nie smaruję. Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - to wystarczy bo nie jest gruby. Ostudziłam w formie a następnie wyjęłam, odwróciłam i zdjęłam papier.
Gryczany biszkopt na spód pod desery
jajka ubijałam z cukrem aż masa była prawie biała i sztywna
Gryczany biszkopt na spód pod desery
dodałam zmieszane mąki przesiewając je wprost do miski z pianą
Gryczany biszkopt na spód pod desery
całość połączyłam mieszając delikatnie ale starannie za pomocą łyżki
Gryczany biszkopt na spód pod desery
masę wylałam to tortownicy śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadziłam łyżką