Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To mój kolejny eksperyment z pieczeniem chleba. Tym razem upiekłam chlebek z rodzynkami królewskimi na mące gryczanej. W smaku wyszedł bardzo dobry.

Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski

 

  • 250 g mąki gryczanej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 21 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki rodzynek królewskich
  • 400 ml kefiru
  • 100 ml wody letniej

Sposób przygotowania:

Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski
To bardzo zdrowy i zarazem smaczny chlebek. Tym razem do zrobienia tego chlebka wykorzystałam mąkę krupczatkę oraz mąkę gryczaną.

Obie te mąki wsypałam do miski i wymieszałam. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i jeszcze ciepły wsypałam do mąki, ponownie wymieszałam. Następnie wsypałam sól oraz cukier brązowy. Jak zawsze w palcach pokruszyłam świeże drożdże i zmieszałam je z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam także tym razem rodzynki królewskie, które dodałam do miski. Kefir ( musi mieć temperaturę pokojową ) wlałam na końcu i dokładnie wymieszałam.

Odstawiłam miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 25 minut.

Po tym czasie „odgazowałam „ ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych, zostawiłam jeszcze w foremkach na 15 minut. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni.

Foremki z ciastem wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut. i chlebki wystudziłam na kratce.

Smacznego !
Gryczany chlebek na kefirze z rodzynkami królewski
Studzenie chlebków na kratce z piekarnika

Tagi:

chleb pieczywo