Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Grysiak waniliowy z bananami i galaretką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne, lekkie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Zdrowe i tanie.

Grysiak waniliowy z bananami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grysiak waniliowy z bananami i galaretką

 

  • mleko 3,2% - litr,
  • kasza manna - szklanka (o poj. 250ml),
  • cukier - szklanka,
  • cukier wanilinowy - 8g,
  • banany - 2,
  • sok z cytryny - łyżka + ok 2 łyżki do skropienia bananów,
  • galaretka owocowa - opakowanie,
  • herbatniki typu Petit Bure - 2 opakowania po 100g.

 

Sposób przygotowania:

Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
Niedużą formę wyłożyć herbatnikami. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Mleko z cukrami zagotować, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną i sok z cytryny, energicznie wymieszać, aby nie było grudek. Ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki bananów, które skropić sokiem z cytryny. Zalać przestudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
Niedużą formę wyłożyć herbatnikami. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu
Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
Mleko z cukrami zagotować, zdjąć z ognia, dodać kaszę manną i sok z cytryny
Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
Gorącą masę wylać na herbatniki i wygładzić powierzchnię.
Grysiak waniliowy z bananami i galaretką
Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki bananów, które skropić sokiem z cytryny. Zalać przestudzoną galaretką.