kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Grzane pomarańczowe piwo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Aromatyczne piwo pachnące podgrzana pomarańczą

Grzane pomarańczowe piwo

Składniki:

Grzane pomarańczowe piwo

 

  • 0.5 l ciemnego piwa
  • 0.5 l piwa jasnego
  • 200 ml dobrego pomarańczowego soku
  • 4 łyżki syropu pomarańczowego
  • 2 łyżki ciemnego cukru lub białego- napiszę dalej-:)
  • 6 goździków
  • szczypta cynamonu, kardamonu
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego- nie Blue Curacao- bo zmieni barwę na niekorzystnie błotnistą-:)
  • troszkę cukru na małym talerzyku
  • rozbełtane białko jajka
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

Grzane pomarańczowe piwo
Do rondelka wsypujemy ciemny cukier, lekko podgrzewamy, wlewamy sok pomarańczowy i mocno podgrzewamy ale nie do wrzenia, dolewamy likier pomarańczowy. Jeśli nie mamy ciemnego cukru, na dno rondelka wsypujemy zwykły cukier i palimy na malutkim gazie na karmel-:) Reszta jak powyżej.
Kufel odwracamy do góry nogami-:) moczymy w białku i zanurzamy w cukrze na talerzyku-:) Niech chwilkę odczeka.
Do kufla wsypujemy przyprawy. Piwo zagrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na dużym ogniu, żeby nie wywietrzały bąbelki. Na dno kufla z przyprawami wlewamy gorący sok z likierem, mieszamy, dolewamy piwo i wrzucamy po cząstce limonki. Świetne i rozgrzewające na jesienne słoty i długie zimowe wieczory przy kominku-:)

Tagi:

jajko piwo jajka