AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Grzanki a'la pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna kolacja na ciepło - pizzerinki z chleba tostowego.

Grzanki a'la pizzerinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzanki a'la pizzerinki

 

  • 15-16 kromek chleba tostowego
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag żółtego sera lub topionego
  • 20 dag szynki
  • ok. połowy pieczonego filetu z kurczaka
  • mały słoiczek ketchupu
  • sól, pieprz
  • suszona lub świeża bazylia do posypania
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Grzanki a'la pizzerinki
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, podsmażamy na oleju; dodajemy pieczarki pokrojone na plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut, aż pieczarki będą miękkie. Zostawiamy do przestygnięcia. Dużą blachę ok. 40x40 cm smarujemy lekko olejem, układamy na niej kromki chleba tostowego. Każdą kromkę smarujemy ketchupem, następnie nakładamy przestudzoną cebulę z pieczarkami. Na części grzanek kładziemy paseczki szynki, na pozostałych kawałki pieczonego filetu z kurczaka. Wierzch posypujemy startym żółtym serem lub kładziemy plasterki sera żółtego, czy topionego. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Upieczone grzanki-pizzerinki posypujemy świeżą lub suszona bazylią. Można jeszcze polać ketchupem. SMACZNEGO :)
Grzanki a'la pizzerinki
Szykujemy składniki- pieczarki kroimy na plasterki, szynkę na paseczki i filet na kawałeczki.
Grzanki a'la pizzerinki
Pokrojoną na półplasterki cebulę podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do miekkości.
Grzanki a'la pizzerinki
Kromki chleba tostowego smarujemy ketchupem, nakładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami, paseczki szynki i filetu, posypujemy serem.
Grzanki a'la pizzerinki
pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni, gotowe posypujemy bazylią.