dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Grzanki jajeczne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne śniadanie ze "starego" chleba

Grzanki jajeczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grzanki jajeczne

 

Sposób przygotowania:

Grzanki jajeczne
W misce, która musi być na tyle duża, aby kromki chleba swobodnie się w niej zmieściły, należy wymieszać jajka i mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy jajecznej wkładać po kolei kromki chleba i moczyć chwilę, aż nasiąkną. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i pół łyżeczki masła. Wkładać namoczony chleb i smażyć na złoty kolor. Po przełożeniu na drugą stronę posypać delikatnie serem. Przełożyć na talerzyk i znowu posypać odrobiną sera. Podawać z sałatką z pomidora i cebuli (posolone, popieprzone i skropione oliwą) oraz sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Grzanki jajeczne
Szybko, smacznie i treściwie: czego chcieć więcej od śniadania?