msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Grzanki ulubione

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Szybkie grzanki na zwykłą kolację jak i na przyjęcie.

Grzanki ulubione

Składniki:

Grzanki ulubione

 

  • 1 długa bagietka lub 2 bułki paryskie
  • masło miękkie lub margaryna do smarowania pieczywa
  • kilka pieczarek
  • żółty ser w plastrach
  • pomidor
  • oregano,sól
  • ew. cienkie parowki lub inna wędlina wg uznania i zapasów w lodówce,

 

Sposób przygotowania:

Grzanki ulubione
Bagietkę pokroić na małe kromki (plastry), cieniutko posmarować masłem.Pieczarki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na kromkach pieczywa.Delikatnie je posolić.Teraz możemy położyć parówki pokrojone wzdłuż na plastry i na jdługość grzanek,czy inną wędlinę w plastrach.Niezależnie czy dajemy wędlinę czy nie na wierzch nałożyć po plasterku sera,tak aby pokrył całą grzankę. Na wierzch każdej kładziemy po plasterku (lub niecałym) pomidora i posypujemy oregano.Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika i zapiekamy ok.10 minut aż ser nam się ładnie zacznie topić i przypiekać.Najlepiej smakują na gorąco.Jak ktoś lubi może sobie polać sosem czosnkowym lub innym.Ale bez sosu są pyszne i czuć nasze oregano.Smacznego.