Grzanki z kaczką i serem brie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Grzanki z kaczką i serem brie

Niebanalny przepis na grzanki. Smażona, marynowana kaczka dodaje im wykwintności. Dopełnieniem grzanek jest pyszny ser brie, pomidorki koktajlowe i rukola.

Składniki:

Grzanki z kaczką i serem brie

 

  • pierś kaczki
  • chleb tostowy
  • ser pleśniowy typu brie
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

Marynata:

  • łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzanki z kaczką i serem brie
1. Składniki marynaty dokładnie połącz. Włóż do niej mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.

2. Piersi kaczki wyjmij z marynaty. Ułóż na zimnej, suchej patelni skórą do dołu. Smaż przez 7–8 minut, aż mięso się zarumieni. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2–3 minuty.

3. Mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C (najlepiej z termoobiegiem). Piecz ok. 10 minut.

4. Upieczone piersi kaczki zawiń w folię aluminiową i odstaw do wystudzenia.

5. Chleb tostowy podsmaż na suchej patelni. Ser i pomidorki pokrój w plastry. Sałatę opłucz i osusz. Wystudzoną kaczkę również pokrój w cienkie plastry. Na grzankach układaj sałatę, plastry sera i kaczkę. Udekoruj.

Tagi:

grzanki