2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Grzanki z rydzami i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Grzanki z rydzami i serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, pycha!

Grzanki z rydzami i camembertem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grzanki z rydzami i camembertem

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z rydzami i camembertem

ETAP 1:

Grzanki z rydzami i camembertem
olej z pestek winogron rozcieramy z czosnkiem

Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują.


Bagietkę kroimy na kromki.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron,

ETAP 2:

Grzanki z rydzami i camembertem
posmarowane oliwą bagietki obsmażamy na suchej patelni

smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki.

ETAP 3:

Grzanki z rydzami i camembertem
papryczkę chili kroimy na paseczki ja miałam w zalewie

Papryczkę chili, kroimy na paseczki.

ETAP 4:

Grzanki z rydzami i camembertem
tak wyglądają kromeczki bagietek przed zapieczeniem

Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.
Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.
Smacznego!